VriendenLoterij

Hoofdpartner

In 2016 ontving Museum Catharijneconvent een eerste schenking van de BankGiro Loterij (sinds 2021 VriendenLoterij) voor het Grootste Museum van Nederland. De cheque van maar liefst 925.000 euro maakte het mogelijk om de eerste ‘zalen’ van het Grootste Museum van Nederland te openen met de mooiste kerken en synagogen van ons land.

Een tweede gift van de VriendenLoterij in 2022 maakt het mogelijk om het Grootste Museum van Nederland uit te breiden en het aanbod van religieus erfgoed te verbreden. Met deze tweede cheque van 660.000 euro zullen gebedshuizen uit diverse tradities en tijden worden toegevoegd, zoals een moskee, een tempel, een betonkerk en een migrantenkerk.

De VriendenLoterij is hoofdpartner van het project. Op vertoon van de VriendenLoterij VIP-kaart mag je daarom gratis gebruik maken van de audiotour op alle locaties van het Grootste Museum van Nederland.

Dankzij de deelnemers

Dankzij de 1,1 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2021 opgeteld een bedrag van bijna €134 miljoen schenken aan bijna 3500 goede doelen, clubs en verenigingen en 57 culturele partners in heel Nederland. Een aantal hiervan wordt structureel gesteund en ontvangt een bijdrage voor een langere periode, waaronder de Hermitage Amsterdam, het Maurtishuis, het Van Gogh Museum, Museum Boijmans van Beuningen en het Drents Museum. In 2013 zijn hier drie organisaties bijgekomen: het Stedelijk Museum en het Eye film instituut, beide in Amsterdam, voor een periode van drie jaar en Museum Catharijneconvent voor een periode van vijf jaar.

Door het hele land

De VriendenLoterij zorgt ervoor dat molens, musea en monumenten bewaard blijven. Zo maakte zij de renovaties van het Rijksmuseum en het Scheepvaartmuseum mede mogelijk. Deelnemers van de VriendenLoterij zijn verspreid over heel Nederland. De loterij vindt het belangrijk dat de culturele instellingen die een bijdrage ontvangen door het hele land te vinden zijn. Deelnemers van de VriendenLoterij steunen publieksfavorieten als Beeld en Geluid, het Spoorwegmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum en Paleis Het Loo en nu ook het Grootste Museum van Nederland.