VriendenLoterij

Hoofdpartner

Tijdens het Goed Geld Gala op 4 februari 2016 maakte de BankGiro Loterij bekend aan welke culturele instellingen geld wordt geschonken. Museum Catharijneconvent ontving een cheque van maar liefst 925.000 euro voor het Grootste Museum van Nederland. In 2021 werd de BankGiro Loterij met de VriendenLoterij samengevoegd. Hiermee is de VriendenLoterij hoofdpartner van het project. Op vertoon van de VriendenLoterij VIP-kaart mag je daarom gratis gebruik maken van de audiotour op alle locaties van het Grootste Museum van Nederland.

Artist impression van Het Grootste Museum van Nederland

Dankzij de deelnemers

De BankGiro Loterij (nu VriendenLoterij) is de oudste goededoelenloterij van Nederland. Ongeveer 700.000 Nederlanders spelen mee. Dankzij deze deelnemers kon de BankGiro Loterij in 2013 ruim 64 miljoen euro uitreiken aan meer dan 65 culturele organisaties uit heel Nederland. Een aantal hiervan wordt structureel gesteund en ontvangt een bijdrage voor een langere periode, waaronder de Hermitage Amsterdam, het Maurtishuis, het Van Gogh Museum, Museum Boijmans van Beuningen en het Drents Museum. In 2013 zijn hier drie organisaties bijgekomen: het Stedelijk Museum en het Eye film instituut, beide in Amsterdam, voor een periode van drie jaar en Museum Catharijneconvent voor een periode van vijf jaar.

Door het hele land

De VriendenLoterij zorgt ervoor dat molens, musea en monumenten bewaard blijven. Zo maakte zij de renovaties van het Rijksmuseum en het Scheepvaartmuseum mede mogelijk. Deelnemers van de VriendenLoterij zijn verspreid over heel Nederland. De loterij vindt het belangrijk dat de culturele instellingen die een bijdrage ontvangen door het hele land te vinden zijn. Deelnemers van de VriendenLoterij steunen publieksfavorieten als Beeld en Geluid, het Spoorwegmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum en Paleis Het Loo en nu ook het Grootste Museum van Nederland.